dropshipping nedir

Dropshipping Nedir? Yeni Başlayanlar İçin Dropshipping Nasıl Yapılır 101

Dropshipping nedir sorusunun cevabını hızlıca verelim. Dropshipping, herhangi bir sermayeye ihtiyaç olmadan, ürün stoklama gereksinimi olmadan e-ticaret yapabilme sürecidir.

Shopify dropshipping nedir rehberimizde, terimin ne anlama geldiğini, bu iş modelinin nasıl çalıştığını ve başarılı bir e-ticaret dropshipping işini yürütmek için doğru ürün ile tedarikçiyi nasıl bulacağınıza kadar tüm bilgileri bulacaksınız.

Hazırsanız başlayalım!

Dropshipping Nedir?

Dropshipping, bir şirketin veya satıcının elinde stok tutmadan, ürünlerini depolamak için bir depoya ihtiyaç duymadan ve hatta ürünlerini müşterilerine kendileri göndermek zorunda kalmadan faaliyet göstermesini sağlayan bir iş modeli türüdür. Bu iş modeli, perakendecinin, ürünleri üreten veya depolayan, paketleyen ve perakendeci adına doğrudan müşteriye sevk eden bir stoksuz satış tedarikçisiyle ortak olmasından oluşan bir çalışma yöntemine sahiptir.

Shopify dropshipping nedir ve nasıl yapılır diye merak ediyorsanız;

  • Müşteri, perakendecinin online mağazasından bir ürün siparişi verir.
  • Perakendeci, siparişi ve müşteri ayrıntılarını otomatik veya manuel olarak stoksuz satış tedarikçisine iletir.
  • Dropshipping tedarikçisi, siparişi doğrudan perakendeci adına paketler ve müşteriye gönderir.
Dropshipping Nedir

Bu tür bir iş modeli, mağaza sahibinin ofis alanı veya depo gibi fiziksel bir iş yerine sahip olma ihtiyacını ortadan kaldırır. Bu, “Dropshipping nasıl yapılır?” sorusunun yanıtını arayanlar için son derece çekicidir. Bunun yerine işletmecilerin tek ihtiyaçları bir dizüstü bilgisayar ve bir internet bağlantısıdır.

Not: Kendi fiziksel alanlarına (ofisler veya depolar) sahip olan birçok işletme, diğer ürünler için kaynak ve alan boşaltmaya yardımcı olduğundan bazı ürünlerde stoksuz nakliyeyi de kullanır.

Dropshipping Avantajları

Bir iş modeli olarak, stoksuz satışın faydalı olduğunu kanıtlayan birkaç farklı yönü vardır, örneğin:

  • Kurulumu Kolaydır: Temelde sadece 3 adımdan oluşmaktadır: Tedarikçiyi bulun, web sitenizi kurun ve ürünleri satmaya başlayın! E-ticaret sektöründe yeni olan biri için bu iş modeli oldukça anlaşılır ve uygulanması kolaydır.
  • Dropship İşletmenizi Kurmak Ücretsizdir: Geleneksel iş modellerinde, maliyetlerin çoğu, stok satın alma gibi perakende operasyonlarını kurmak ve yürütmekle ilgilidir. Dropshipping bu adımı ve dolayısıyla maliyetini ortadan kaldırdığından, ödemeniz gereken tek şey web sitenizi çalıştırmanın ilgili maliyetleridir.
  • Fahiş Genel Maliyetler Hakkında Endişelenmenize Gerek Yok: Daha önce de belirtildiği gibi, işletme sahibinin stok satın alması gerekmez, dolayısıyla depo/ofis alanı kiralama veya satın alma maliyetleri ve buna ilişkin diğer daha küçük ama önemli maliyetler (elektrik/ telefon faturaları, kırtasiye vb.) sorun değil. Web sitesini yönetmenin sabit maliyetleri, bir işletme sahibinin endişelenmesi gereken tek şeydir.
  • Bir İş Modeli Olan Dropshipping, Risksizdir: İşletme ürün satmıyorsa yine de hiçbir şey kaybetmez, bu nedenle ürünlerinizi satmak zorunda kalma konusunda hiç baskı yoktur.
  • İşletme Her Yerden Yürütülebilir ve Konumdan Bağımsızdır: Ofis yok, depo yok, çalışan yok ve güçlük yok. Kısacası fiziksel bir alana hiçbir bağlılığınız yok. Bu, bir kumsalda oturup kahvenizi yudumlarken hala kâr elde edebileceğiniz anlamına gelir. İhtiyacınız olan tek şey dizüstü bilgisayarınız ve internet olacak.
  • Satmak İstediğiniz Ürünlerde Çok Çeşitlilik Var: Dropshipping nedir sorusunu merak eden herkes için muhtemelen en yararlı bilgilerden biri ürün çeşitliliğidir. Shopify mağazanızda satmak istediğiniz hemen hemen her şey için bir stoksuz satış tedarikçisi var! Bir ürünün satışını yapabilir, birkaç ürünü aynı anda satabilir veya karıştırabilirsiniz; Her şey size bağlı. Nişinizi bulun, ona hitap eden bir tedarikçi mutlaka zaten bulacaksınız.
  • İşinizi Ölçeklendirmek için Daha Fazla Zaman ve Kaynağa Sahipsiniz: Geleneksel perakende iş modellerinde, daha fazla kar istiyorsanız, daha fazla çalışmanız ve kaynak havuzunuzdan çok daha fazla yatırım yapmanız gerekir. Dropshipping ile tek yapmanız gereken, dropship tedarikçinize daha fazla sipariş göndermek. Her şeyi halletmelerine izin vererek, iş planlarınızı geliştirmek ve ölçeklendirmek için daha fazla zamana sahip olabilirsiniz.
  • Hasarlı Mallarda Azaltılmış Kayıplar: Sevkiyat doğrudan tedarikçiden müşteriye gittiğinden, daha az sevkiyat adımı vardır ve bu da bir fiziksel alandan diğerine taşınırken hasarlı ürün riskini büyük ölçüde azaltır.

Dropshipping Dezavantajları

Dropshipping nedir? sorunuzu daha kapsamlı ele almak için dropshipping’in dezavantajlarını da listeledik;

  • Toptancılık veya İmalatla Biraz Daha Düşük Kar Marjları Karşılaştırması: Nişinize, konumunuza veya gereksinimlerinize bağlı olarak, tedarikçiler ve satıcılar stoksuz satış ürünleri için sizden daha yüksek fiyatlar talep edecek ve bu da kar marjlarınızı azaltacaktır.
  • Bir Şeyler Ters Gittiğinde Tam Sorumluluk: Müşteri ürünü perakendecinin web sitesinden satın aldığından, tedarikçi bir şeyleri karıştırırsa, marka perakende sürecinin yüzü olduğundan, bu yine de perakendecinin hatasıdır. Bu, doğru tedarikçiyi seçmenin inanılmaz derecede önemli olmasının nedenlerinden biridir.
  • Marka Belirgin Olarak Daha Düşük Bir Kontrol Düzeyine Sahiptir: Müşteri memnuniyeti genellikle ayrıntılarla bağlantılıdır. (Gönderilen ürünlerin kişiselleştirilmiş ambalajlanması ve markalanması, ücretsiz ürünler ve siparişe eşlik eden notlar gibi) Ne yazık ki, stoksuz satış modeli, perakendecilere, ürünleri sevk eden tedarikçi olduğu için teslimat ve sipariş karşılama sürecinde markalarının nasıl sunulduğunu kontrol etme fırsatını nadiren verir.
  • Nakliyeyle İlgili Karmaşıklıklar Nedeniyle Bazı Sorunlar Ortaya Çıkabilir: Birden fazla ürün satmak, satışları artırmak ve önemli bir kâr elde etmek için iyi bir yol gibi görünebilir, ancak perakendecinin bu ürünler için birden fazla tedarikçisi varsa, bu aslında mantıksız olabilir. Farklı tedarikçiler, konum, ürün türü vb. gibi faktörlere bağlı olarak farklı nakliye ücretleri talep edecektir. Bir müşteri farklı tedarikçilerden gönderilen birden fazla ürün sipariş ederse, perakendecinin nakliye masraflarını ayrı ayrı hesaplaması ve ödemesi gerekir. Bu değişken nakliye maliyetlerinin müşteriye aktarılması, dönüşüm oranlarını olumsuz yönde etkileyebilir ve dolayısıyla kar marjlarını etkileyebilir.
  • Rekabet Düzeyi Nispeten Yüksek: Dropshipping iş modelinin çekiciliği ve popülaritesi, her segmentte ve nişte giderek daha fazla perakendeci anlamına geliyor. Her gün yeni bir işletme sahibi “Dropshipping nasıl yapılır?” sorusunun yanıtını arıyor. Bu nedenle bir perakendeci son derece spesifik bir segmente veya nişe hitap etmiyorsa, rekabet muhtemelen zararlı olabilir.
  • Stokları Yönetmek Zor Olabilir: Tedarikçinin stoğunu takip etmek neredeyse imkansızdır. Yanlış iletişim ve iptaller çeşitli sorunlara neden olabilir. Bu durum, elbette, bugünlerde yazılımlarla yönetilebilir, ancak bunların da bir bedeli vardır ve genel giderlerinizi ve sabit maliyetlerinizi artırabilir.

Dropshipping Türkiye Tedarikçileri Nasıl Bulunur?

Türkiye’den Dropshipping tedarikçisi bulup Avrupa’ya ya da Amerika’ya satış yapmak oldukça karlı bir hale geldi. Türkiye’deki para biriminin değer kaybı nedeniyle ucuzlayan ürünleri, dropshipping yapabileceğiniz tedarikçiler sayesinde yurt dışına satabilirsiniz. Tedarikçilerin Türkiye’de olması ise size birçok açıdan avantaj sağlar. Ürünün paketlemesinden, fiyat pazarlığına kadar birçok süreci yüz yüze çözümleyebilirsiniz. Peki Türkiye’den Dropshipping tedarikçisi bulurken neye dikkat etmelisiniz?

1- Aylık düzenli ücretinin olmaması,

2- Yalnızda tedarikçi olup, kendi online satış kanallarının olmaması

3- Minimum sipariş tutarı gibi zorunlu işlem kısıtlarının olmaması

4- Üretimden, paketlemeye ve kargolamaya kadar sürece hakim olmaları.

Türkiye’deki Dropshipping tedarikçileri ile ilgili detaylı bilgi için bakınız : Dropshipping için Türkiye’den Tedarikçiler

shopify dropshipping

Yazar ve Editör: Deniz Canbaz

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir