Shopify İle Satış Nasıl Yapılır? 10 Adımda Kurulum!
Shopify Türkiye mağazası açan her işletmecisi, Shopify ile satış nasıl yapılır sorusunu merak eder. Shopify ile e-ticaret mağazanızın kurulumu için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
Shopify Nedir?
Shopify, günümüzde mevcut olan en popüler e-ticaret platformlarından biridir. Ayrıca çevrimiçi mağaza sahipleri, işletmeciler ve girişimciler gibi farklı birçok aktif kullanıcısı bulunmaktadır.
Shopify Türkiye, sağladığı çeşitli hizmetler ile çevrimiçi satıcılar için çekici bir e-ticaret platformu haline gelmiştir. Bunlar arasında kullanıcılarına, ödeme yöntemleri, pazarlama, kargo ve müşteri etkileşim araçları gibi profesyonel hizmetler yer alıyor.
Neden Shopify’ı Tercih Etmelisiniz?
İlk neden Shopify’ın diğer platformlara kıyasla daha basit bir kullanıma sahip olmasıdır. Bu sayede online satıcılar, bilgi teknolojileri uzmanına; kodlama bilgisine ve mükemmel bilgisayar becerilerine sahip olmadan da kolayca e-ticaret mağazasını kurabilirler.
Shopify’ın hepsi bir arada bir çözüm yöntemi olması tercih edilmesindeki diğer bir nedendir. Hepsi bir arada çözüm özelliğiyle teknik açıdansa satış odaklı ve yeni başlayan online satıcılar için en iyi seçim Shopify ile satış olmaktadır.
Shopify ile Satış Nasıl Yapılır? Adım Adım Kılavuz
Tüm bu genel bilgiler sonrası Shopify ile satış yolculuğuna katılmaya hazır mısınız? İşte sizin için adım adım satış yolculuğu!
1. Shopify Hesabınızı Açın
Shopify ile satış yapabilmek için öncelikle bir Shopify hesabı açmanız gerekir. Shopify’ı ilk kez deneyimleyecek olan kullanıcılar için herhangi bir ücret ödemeden önce 4 günlük ücretsiz deneme sunulur. Bu sayede yeni başlayanlar, başarılı bir şekilde kaydolmak için kredi kartı bilgilerini girme zorunluluğunda değillerdir. Ayrıca Shopify sınırlı süre için 3 ay boyunca ayda sadece 1 dolar.
Shopify aylık 1 dolar kampanyasından faydalanmak için tıklayınız.
Deneme süresi sona erdiğinde hesap otomatik olarak askıya alınır. Tekrar etkinleştirmek için satın alma planı yapmanız gerekmektedir. Kurulum aşamasındaki herhangi bir sorunuz için Shopify Türkiye Destek ve Shopify Uzmanı ekibimizle iletişime geçebilirsiniz.
Bu aşamada seçeceğiniz mağaza ismi önemlidir. Eğer seçmek istediğiniz mağaza ismi daha önce başka bir kullanıcı tarafından alınmışsa veya kopyalanıyorsa ekranda kırmızı bir hata bildirimi göreceksiniz. Mağaza ismi seçerken, bu ismin birincil alan adresiniz olduğunu ancak dilerseniz daha sonra değiştirebileceğinizi unutmamalısınız. Bu isim sizin yönetici paneline giriş yaparken kullanacağınız bir URL’dir. Daha sonra kendi alan adınızı da eklemeniz mümkündür.
Gerekli bilgileri doldurduğunuzda, işletmeniz ile ilgili soruların yer aldığı bir sayfaya yönlendirileceksiniz. Eğer zaten Shopify’da bir mağaza işletiyorsanız yanıtlamanız gereken bir de gelir sorusu bulunmaktadır.
Bu sorular ve yanıtları Shopify’ın sizin için en iyi işlemleri önermesinde yardımcı olacaktır. Bu nedenle sorulara doğru cevaplar vermeniz veya şimdilik atlayıp sonrasında tekrar gelmeniz önem taşımaktadır. Sonraki adımda işletmenizin varsayılan adresini doldurmanız gerekmektedir. Bu adım Shopify mağazanızı doğrulamanıza ve ödeme yapmanıza yardımcı olur.
Adımları tamamladığınızda artık yeni oluşturduğunuz Shopify mağazanıza erişebilirsiniz.
Anasayfanızda Shopify’ın sunduğu Ürün ekle, Temayı özelleştir ve Alan ekle gibi ipuçları göreceksiniz. Bu ipuçları sayesinde mağazanızı yayına hazır hale getirebilirsiniz.
2. Alan Adınızı(Domain Name) Ekleyin
Alan adresi, magazaismi.com gibi mağazanızı web sitesine bağlayan bir URL’dir. Müşteriler belirli bir online mağazayı ararken yazacakları şey alan adresi olur. Shopify ile satış yapabilmek için kendinize ait bir alan adı almanızı ve eklemenizi tavsiye ederiz.
Shopify’da seçtiğiniz mağaza ismine göre otomatik olarak varsayılan bir alan adresi ayarlanır. İşletmeniz için halihazırda mevcut bir alan adınız varsa, bu adı kullanmaya devam edebilirsiniz veya “Yeni alan satın al” butonuna tıklayarak yeni bir alan adresi satın alabilirsiniz.
Alan adresi satın alırken aklınızda tutmanız gereken birkaç şey bulunmaktadır:
· Alan adresinizi anlaşılır ve basit tutun: Bu, müşterilerinizin marka adınızı kolaylıkla hatırlaması için oldukça önemlidir. Dahası alan adını kısa tutmak URL çubuğunda tam olarak görülmesini sağlayacaktır.
· Mağazanızla ilgili hale getirin: Ne sattığınızı ve alan adını bu ürünlerle ilgili tutmanız gerektiğini her zaman hatırlayın çünkü müşteriler genellikle mağaza adının (veya alan adının) aradıklarını vermesini beklerler. Seçilen mağaza adı ne kazar az karmaşık olursa, mağazayı bulmak onlar için daha kolay olur.
3. Shopify Temanızı Seçin
Sıradaki adım Shopify ile satış için mağazanızı dekore etmek! Neyseki yazımızın başında bahsettiğimiz gibi mağazanızı dekore etmeniz için Shopify Uzmanı olmanıza gerek yok. Nitekim Shopify, kullanıcılarına mevcut temaları zaten sağlamaktadır. Başlıktan, öne çıkan koleksiyon başlıklarına kadar her şeyi kolayca özelleştirebilirsiniz.
Genellikle mağazanızı ziyaret eden müşterilerinizin dikkatini yakalamak için yalnızca 3 saniyeniz vardır. Müşterilerinizin sitenizde daha uzun süre kalmak istemeleri için mağazanızı ilgi çekici ve göz alıcı hale getirmelisiniz.
Dahası, temanızı mağazanızın tarzına veya sattığınız ürünlere bağlı olarak seçebilirsiniz. Dilerseniz temaları daha süslü hale getirebilir, ya da daha şık ve profesyonel görünmelerini sağlayabilirsiniz. Shopify’ın sunduğu tema seçeneklerinden hangisinin size uygun olduğunu görmek için https://themes.shopify.com/ sayfasını ziyaret etmeyi unutmayın.
4. Shopify’da Ne Satacağınıza Karar Verin
Shopify mağaza kurulumunuzu tamamladığınızda, Shopify ile satışı nasıl yapacağınızla ilgili olan önemli adıma geçmiş olursunuz: Bu kılavuzda en çok zaman alan aşama, ürünlerinizi Shopify mağazasına eklemektir.
Mağazanızda trend olan ya da stokta olan ürünler satıyor olabilirsiniz. Her iki durumda da ürünlerinizin iyi durumda ve satılmaya hazır olduklarından emin olmalısınız.
Bu aşamada ürün açıklaması eklemenin yanı sıra fiyatlar, kodlar ve kargo bilgilerini de ekleyeceğiniz için oldukça dikkatli ve özenli olmalısınız. Unutmayın ki çevrimiçi işinizi mahvetmeye yanlış girilen bir rakam bile yeterli olabilir bu nedenle bu süreci ağırdan almalı ve ürünlerinizi dikkatli bir şekilde eklemelisiniz.
Ürün ve gerekli bilgileri ekleme aşaması genellikle manuel olarak yapılır. Ancak yüzlerce öğeye sahipseniz bu yöntem çok zamanınızı alacaktır. Neyse ki, ürünleri CSV dosyasıyla içe aktarmayı seçebilirsiniz. Bu yöntem, fiyatından açıklamasına kadar her ürünü hazır bulundurduğunuzda en etkili hale gelecektir.
Ürünlerin CSV dosyalarıyla nasıl içe aktarılacağına dair daha fazla bilgi için bu Shopify Türkiye Destek kılavuzunu ziyaret edebilirsiniz.
5. Mağazanız İçin Shopify Tarafından Sağlanan Uygulamaları Kullanın
Günümüzde bu platforma katılan çok sayıda kullanıcıyla birlikte bazı belirli özelliklere olan talebi çevrimiçi desteklemek ve Shopify’da satışa başlama sürecini iyileştirmek için binlerce uygulamanın geliştirildiği uygulama mağazasına sahiptir.
Örneğin Instagram postlarını Shopify mağazanıza yerleştirmek için size yardımcı olacak Socialwidget adlı bir uygulama bulunmaktadır. Bu uygulama basit tıklamalarla mağazanıza Instagram postları eklemenize yardımcı olurken müşterilerinizin dikkatini kolayca çekmeniz için temanızı yaratıcı bir şekilde özelleştirmenize olanak tanır.
Denemeniz gereken ve çevrimiçi mağaza satışlarınızı etkili bir şekilde arttırmanıza yardımcı olacak birçok farklı Shopify uygulaması mevcut.
6. Ödeme EntegrasyonuKurulumu Tamamlayın ve Mağazanızı Açın!
İşte son adıma geldiniz! Ödeme entegrasyonu seçip kurulumunu yaparak ödeme alabilirsiniz.
Ödeme entegrasyonları ile ilgili ayrıca bkz.: Shopify ile Ödeme Alma Yöntemleri
Artık Shopify ile satış yapmaya hazırsınız. Burada size önerimiz sabırlı olmanız çünkü yeni başlayan kullanıcılar ilk zamanlarda çok fazla kar elde edemeyebilirler. Bu noktada çevrimiçi mağazanızı sosyal medya platformlarında da genişletmenizi önerebiliriz.
Günlük milyarlarca aktif kullanıcıyla, ürününüzün potansiyel müşteriler tarafından fark edilme şansı son derece yüksektir. Facebook mağazalarının ve Google Shopping’in giderek daha popüler hale gelmesinin nedeni de budur. Bu fırsattan yararlanmak ve daha iyi müşteri erişimi için e-ticaret mağazanızı Facebook Katalog ve Google Alışveriş ile senkronize edebilirsiniz. Senkronizasyon işlemini dilerseniz manuel dilerseniz de Shopify’ın Socialshop uygulamasını kullanarak gerçekleştirebilirsiniz. Dahası, Socialshop ürün feed’inizi potansiyel müşteriler için daha görünür hale getirir. Bu sayede kısa sürede daha fazla satış gerçekleştirebilirsiniz.
Artık Satışa Başlayabiliri!
Tebrik ederiz! Shopify ile satışın nasıl yapacağınıza dair yukarıdaki tüm adımları tamamladınız. Mağazanızı yayına aldıktan sonra ürünün başlığını ve açıklamasını da optimize etmeyi düşünmelisiniz. Bu işlem müşterilerin ürünlerinizi ve mağazanızı bu platformda bulabilmeleri için önemli bir faktördür.
Diğer makalelerimizde bu faktörler hakkında özel bir kılavuz bulabilirsiniz.
Bol şans ve iyi satışlar!
Kaynak: Socialhead
Yazar: Deniz Canbaz