En İyi E-Ticaret Platformu Nasıl Seçilir? [2022]
Online satış yaparken, işletmeniz için doğru olan en iyi e-ticaret platformunu bulmak ve seçmek vereceğiniz en önemli kararlardan biridir. E-ticaret platformlarının temel işlevi, işletmelerin online ödeme kabul etmelerinin yanı sıra ürünleri müşterilere gönderebilmek için gerekli bilgilerin toplanmasını sağlamaktır. Ancak dikkat etmeniz gereken şey binlerce e-ticaret platformu arasından kendi işinize ve büyüme planlarınıza bağlı bir seçim yapmanız gerektiğidir.
Farklı e-ticaret platformlarının özellikleri arasında çok küçük farklar var gibi gözükebilir ancak bu küçük gözünen farklar bile kar marjlarınızı etkilemektedir. Çoğu durumda ürünlerinizi online mağazanıza veya stoksuz satış ürünlerine senkronize etmek için hizmetlerin gizli maliyetleri vardır. Bazı durumlarda ise platformun online pazarlama veya arama motoru optimizasyonu stratejileriniz için uygun olmadığını fark edebilirsiniz. Bunlar size en uygun olan e-ticaret platformunu seçerken iyi bir araştırma yapmanız gerektiğini gösterir.
Bu yazımızda işinize en uygun e-ticaret platformunu bulmanız için gereken temel unsurları bulacaksınız.
Sizin İçin En İyi E-ticaret Platformu Hangisidir?
E-ticaret platformu dünyasında bazı lider platformlar bulunsa da “en iyi e-ticaret platformu” işletmenizin ihtiyaçlarına bağlı olarak değişmektedir. Bu noktada, size en iyi e-ticaret platformu seçerken tam olarak hangi özellikleri dikkat etmeniz gerektiğini göstereceğiz.
Farklı ihtiyaçlar için Farklı Özellikler
Günümüzde girişimcilere sunulan Shopify, BigCommerce ve Squarespace gibi birçok mükemmel e-ticaret platformu seçeneği var. Ancak son zamanlarda belirli amaçlar için uygun olan niş platformlar da var olmaya başlamıştır. Örneğin; ShareTribe (dijital ürün satışı), Gumroad (abonelik kutu satışı) ve Cratejoy (diğer işletmelere satış yapmak).
En İyi E-ticaret Platformunu Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
1- Kendi Online Mağazanız mı Yoksa Pazaryerleri mi?
En iyi e-ticaret platformunu seçip online satış yapmaya başlamanın iki yolu bulunmaktadır:
Kendi Mağazanızı Oluşturabilirsiniz: (Başlaması zor ve kısa vadede daha pahalı) Özel tasarlanmış bir online mağaza ile işletmeniz üzerinde daha fazla kontrole sahip olabileceğiniz gibi daha fazla kişisel ve markalı bir deneyim yaratma fırsatına sahip olursunuz.
Bir Pazar Yerine Katılabilirsiniz: (Başlaması zor fakat uzun vadede daha pahalı) Etsy, Amazon veya eBay gibi Pazaryerleri başlangıç için oldukça kolaydır çünkü her şey halihazırda kuruludur. Sadece ürün ismini yazarsınız, açıklamasını yazarsınız, fotoğrafını yüklersiniz ve pazarda ürün türünüzü arayan çok sayıda insana anında ulaşabilirsiniz.
İşte burada aklınızda beliren soru, “Peki pazar yerinde mi satmalıyım yoksa kendi mağazamı mı oluşturmalıyım?”
Bu soruyu fiziksel bir mağaza açmayı istiyor olsaydınız şu şekilde düşünebilirdiniz, “Mağazamı bir alışveriş merkezi içinde mi açmalıyım yoksa kendi bağımsız butiğimi mi kurmalıyım? Emin olun farklılıklar online mağazalarda da oldukça benzer.
Öncelikle, alışveriş merkezinde bir kiosk açacak olsaydınız, çeşitli kısıtlamalarla karşı karşıya kalacaktınız. Ancak kendi mağazanızı açtığınızda bu kısıtlamalardan bağımsız istediğiniz tasarımı yapabilirsiniz.
İkinci olarak, alışveriş merkezinde açtığınız mağazanızda alışveriş merkezlerinin yaptıkları pazarlamalarla sağladığı trafikten siz de faydalanabilirsiniz. Ancak bunun için “kira yüzdesi” denilen bir ücret ödemek zorundasınız. Alışveriş merkezi dışında bir butik açtığınızda ise sadece standart kiranızı ödersiniz ancak trafik garanti edilmez. İşletmenizi pazarlamak ve mağazanıza trafik çekmek için çok çalışmanız gerekmektedir. Ayrıca “kira yüzdesi” ödemeseniz de pazarlama için başka yerlere para harcıyor olabilirsiniz.
E-ticarette durum aynı. Etsy, eBay ve Amazon gibi pazaryerleri yerleşik trafiğe sahipler, ancak bunun için onlara ödeme yapmanız gerekiyor. Ek olarak bu pazar yerleri kendi markanızı oluşturmanız için çok az seçenek sunmaktadır. En önemli detay ise müşterilerinizin bilgilerini sizden gizlemeleridir. En basitinden gelecekteki iletişimiz için müşterinizin e-posta adresini alamazsınız çünkü pazarın bakış açısına göre müşteri sizin değil, onların müşterisidir. Bu durum uzun vadeli büyüme ve sürdürülebilirlik için büyük bir sorun oluşturmaktadır.
Kendi Arazinize İnşa Edin
Farklı bir açıdan bakacak olursak; Bir başkasının arazisine ev inşa ettiğinizi düşünün: Her şey güzel gözüküyor. Fakat bir gün aniden toprak sahibi dışarı çıkmanızı söylüyor ve kurduğunuz her şey bir anda yok oluyor. Aynı şey çevrimiçi dünyada da geçerli. İşinizi başkalarının pazaryerleri üzerine kurduğunuzda, online mağazanız aniden kapatılabilir ya da sizden daha fazla ücret talep edebilirler.
Kendi Arazinize Kurun Fakat Başka Kanallar Aracılığıyla Tanıtın
En iyi çözüm ve çoğu e-ticaret işletmesine genellikle tavsiye edilen şey, mümkün olduğunca çok sayıda aracıyı ana faaliyet alanından çıkarmaktır. Bu nedenle, ana işinizi ve markanızı kontrol ettiğiniz ve müşterinizin tüm bilgilerine erişmenizi sağlayan bir platform üzerine kurmalısınız.
Ana işinizi oluşturduktan sonra, online mağazanızı ve kendi markanızı oluşturmaya devam ederken trafiği ve satışları arttırmak için Pinterest, Twitter, Facebook, Amazon, eBay vb. gibi pazar yerlerini ve mecraları kullanabilirsiniz. Bu sayede her iki seçeneğin dezavantajlarını en aza indirirken, kendi mağazanızı oluşturmanın ve pazar yerinde satış yapmanın faydalarını deneyimleyebilirsiniz.
2- Hosted Platformlar(Sunucu Paketi Dahil Olan) mı Yoksa Self-Hosted Platformlar mı?
Online mağazanızı yalnızca bir pazaryeri üzerine kurmaya karar verirseniz tüm büyük pazar yerleri sunucuya ihtiyaç duyduğundan bu karar sizin için geçerli olmayacaktır. Ancak, kendi mağazanızı oluşturmak istiyorsanız, inşa etmenin iki yolu vardır:
- Hosted – Sunucu Dahil Platformlar: Daha kullanıcı dostu ancak daha az kontrollü.
- Self Hosted- Sunucu Almanız Gereken Platformlar: Daha karmaşık ama daha fazla kontrollü.
Hosted – Sunucu Dahil Platformlar:
Sunuculu e-ticaret platformları hayatınızı kolaylaştırmaktadır. Güvenlik ve güvenlik açıkları, PCI uyumluluğu, yedeklemeler veya web sitesi çökmeleri konusunda endişelenmenize gerek kalmaz. Güvenli bir web sitesi sağlamanın tüm teknik yönleri, platform sağlayıcısı (yani Shopify, BigCommerce, Squarespace, vb.) tarafından yönetilmektedir.
Peki bu neden önemli? Çünkü bir iş kurmak fazlasıyla zordur. Bu alanda daha bilgili ve deneyimli kişiler sizin için tüm bunları hallederken, zamanınızı teknik bilgileri öğrenmek için harcamanıza gerek yok. Sunuculu bir e-ticaret platformu çözümü, sizin için önemli olan işletmenize ve müşterilerinize odaklanmanıza olanak tanır.
Self Hosted – Ayrıca Sunucu Almanızı Gerektiren Platformlar:
WordPress.org için WooCommerce gibi ayrı bir sunucu almanıza gerek kalmayan bir e-ticaret platformu, sunucu alanı satın almanız, yazılımı indirmeniz ve sunucu alanınızı yüklemeniz gerektiği anlamına gelir. Ek olarak, eğer saldırıya uğrarsanız, bununla kendiniz ilgilenmeniz gerektiği gibi PCI uyumlu olmanız için de sitenizin güvenli olduğundan emin olmalısınız. Müşterilerinizin kredi kartı numaraları çalınırsa sorumlu olmak istemezsiniz, değil mi? Bu nedenle ayrı bir sunucu almanıza gerek kalmayan platformların dezavantajı olarak çok uğraştırıcı olduğunu dile getirebiliriz.
3- Uygulama ve Entegrasyon Ekosistemlerinin Çeşitliliği
Shopify ve BigCommerce gibi en iyi e-ticaret platformlarından bazıları, ihtiyaçlarınıza göre ek işlevler seçebileceğiniz uygulama mağazalarına sahiptir.
Bu uygulamalardan bazıları ücretsiz olsa da birçoğu ücretlidir, ancak işinizi kolaylaştırmaya yardımcı olacak faydalı uygulamalar için ödeme yapmak, özellikle mağazanız büyüyorsa, yatırıma değerdir. Bu araçlar, işinizin diğer önemli yönlerine odaklanmanıza izin verirken size zaman kazandırır.
Aşağıdaki kategorilerde uygulamalar ve uzantılar dahil olmak üzere çevrimiçi mağazanıza ekleyebileceğiniz bir dizi işlev vardır:
- Satış ve Pazarlama
- Sevkiyat ve Kargolama
- Stok ve Sipariş Yönetimi
- Müşteri servisi
- Muhasebe
- Raporlama ve Analiz
4- İş Modelinize Uygunluğuna Dikkat Edin
Birçok platform benzer özelliklere sahip olsa da, yazımızın başında belirttiğimiz gibi, bazı platformlar belirli amaçlar için oluşturulmuştur. İşletmeniz için hangi temel özelliklerin kesinlikle gerekli olduğunu kendinize sorun. İşte en iyi e-ticaret platformu seçiminizi önemli ölçüde etkileyebilecek en büyüklerinden bazıları:
- Yinelenen Abonelik Ürünleri
- Dijital Ürünler ve Dijital Ürün Teslimatı
- Ön Sipariş Yetenekleri
- Çevrimiçi ve Çevrimdışı Yetenekler (Fiziksel Vitrin/Popup Shop)
- İşletmeler Arası Satışlar (Toptan Siparişler)
- Diğer Sitelere Entegrasyon
- Uygulama/İş Ortağı Entegrasyonu
En İyi E-ticaret Platformları – Geleneksel ve Niş Platformlar
Artık bir e-ticaret platformu seçerken dikkat etmeniz gereken tüm hususlara göz attığımıza göre, işinizi kurabileceğiniz en iyi e-ticaret platformlarının derlenmiş listesine bir göz atalım:
1- Geleneksel Ticaret Platformları
Bu e-ticaret platformlar sektördeki en büyüklerden bazılarıdır ve oldukça geniş özellik setlerine sahiptir.
- Shopify: Çevrimiçi/Çevrimdışı, Yerleştirme, Yinelenen Satın Alma İşlemleri, App Store, Dijital İndirmeler, Çok Kanallı Satış
- BigCommerce: App Store, Yinelenen Satın Alma İşlemleri*, Dijital İndirmeler*, Çok Kanallı Satış
- WooCommerce: Kendinden Barındırılan
- Squarespace: Dijital İndirmeler
- BigCartel:Dijital İndirmeler
- Volusion: Yinelenen Satın Almalar
- 3DCart: Çok Kanallı Satış
- Magento: Mevcut Uzantılar, Çok Kanallı Satış, Dijital İndirmeler
- YoKart: Çoklu Tedarikçi Satışı
2- Niş & Özel E-Ticaret Platformları
Bu platformlar geleneksel e-ticaret platformlarına oranla daha dar bir odağa sahiptirler. Daha çok, az sayıda insan için çok önemli olan bir veya ili özellikte uzmanlaşma eğilimi gösterirler.
- ShareTribe: Pazaryeri
- Gumroad: Yerleştirilmiş, Abonelikler, Dijital Ürünler
- GoSpaces: Abonelikler
- NuOrder: B2B
- CrateJoy: Abonelikler, Dükkanlar
- Celery: Ön Sipariş
- Subbly: Abonelikler
- Sellfy: Dijital İndirmeler
- Pulley: Dijital İndirmeler
Kaynak: Abetterlemonade
Yazar ve Editör: Deniz Canbaz